|
Röcik és egyéb disznóságok Aki nem jött volna még rá, a "röcik" nálunk a malacot jelenti... Három fajta is megtalálható az udvarunkon, természetesen mindegyik rideg tartásban. Azt talán mondanom sem kell, hogy tápot még életükben nem láttak. Kedvükre turkálnak, makkot és kukoricát kapnak + zöldségféléket. Talán nem nőnek olyan gyorsan mint az indító és hízó-tápon nevelkedett, ólban tartott malackák, viszont lényegesen olcsóbban nevelkednek! Egy mázsa tápozott, felpumpált disznóhús előállítási költsége kb 36-38000 Ft. A kulináris értéke csak a tömegtáplálásban mérhető, fogyasztásra alkalmas minősítéssel, igaz mindezt 4-5 hónap alatt. A mi röcijeink ennyi idő alatt csak 50-60kg-s súlyt érik el, az összköltségük 1 mázsásan viszont kevesebb mint a fele a"gyári" sertésekhez képest. A húsminőségük is jobbnak tűnik... Ha egy szeletet ebből kisütsz az majdnem teljesen megtartja az eredeti méretét. Próbaképpen vettünk egy pár szelet tarját az egyik "csodaáruházban" (csoda, mi mindent megtehetnek) egy kis zsiradékban megpirítva 12 perc alatt kevesebb mint a felére sültek össze. Vajon mi lett a többivel?...
Vietnámi csüngőhasú Nagyon kedves és értelmes kis állatok. Olcsón megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű, egészséges húst biztosítanak. Fontos szempont, hogy nagyon szeretik a rideg tartást, így rengeteg takarmányt lehet megspórolni, bár nem mondható, hogy különösebben igényelnék a szemes takarmányt. Ez nem azt jelenti, hogy nem eszik meg a kukoricát, csak éppen hasonlóan fejlődik a zöldség- gyümölcs koszton is. Talán ennek köszönhető, hogy húsa messze a legegészségesebb és legfinomabb a disznófajtáink közül. Megjegyzem a fejlődésük pedig a leglassabb! Tehetséges szabadulóművészek, de estére mindig hazatérnek. Azoknak ajánlom akik olcsón de hosszabb idő alatt kívánnak sertéshúshoz jutni. Magyar Lapály Egy sertéstenyésztő oldalon a következőket találtam róla: Szapora, kiváló felnevelési teljesítményű és vágóértékű fajta. A típusa későn érő, későn zsírosodó, és nagy növekedési erélyű. A vágóérték növelésénél különösen fontos a vékony hátszalonna és a jó húsminőség, követelmény a stresszmentesség. Anyaállatnak ajánlják na és persze szempont lehet az is, hogy magyar illetőségű! A képen a fehér az!
(Gyímesi) Öves sertés  A hazánkban tenyésztett öves sertések az angelni és a sváb-holli sertések kombinációs keresztezésével jöttek létre. Nemesítése során felhasználták az angol wessex saddlebacket, majd dán és holland fajtákat. A XIX. században a sváb-holli sertést berkshire, windsor és essex fajtákkal is keresztezték. Számunkra csak annyi a jelentősége, hogy a Gyímesekben sok ilyen típusú hatalmasra növő állatot láttunk, amik nagyon megtetszettek. Gondoltunk egy merészet, és hazafelé jövet a gyímesi vásárban vettünk három darabot beültettük őket a hátsó ülésre és 12 órai autózás után hazaértünk velük. Mivel egy bizonyos területen olyan elterjedtnek láttuk, a fajtanévhez hozzátettük a gyímesi szót, így mi gyímesi övesként (szebben is hangzik) fogjuk árulni a szaporulatot. Valamennyi malacot kénytelenek vagyunk értékesíteni, de amivel elbírunk azt meghagyjuk. Nem szeretnénk viszonteladóknak értékesíteni, akiknek az árak magasan tartása az érdekük, miközben a termelői árakat lefelé szorítják. Gyakorlatilag munka nélkül gazdagodnak a vevők és a termelők kárára. Inkább igyekszünk feldolgozott terméket eladni megfizethető áron. Persze "egy fecske nem csinál nyarat" de azért mindenkit biztatunk, hogy lehetőség szerint kistermelőtől vásároljon. A minőség garantáltabb, ráadásul az esetek többségében az ár is alku tárgya. Ha pedig olcsón jó minőséget vásárolhat az ember, azt a kis többletmunkát amit a keresés, telefonálás, stb jelent, talán megéri. Ha hozzávesszük, hogy az így elköltött pénz "itthon marad", talán az egyetlen járható útnak tűnik. A termelőket is győzködjük, hogy ne a kereskedőknek termeljenek hasznot, hanem az árrést elosztva, inkább a fogyasztónak értékesítsenek.
www.monitanya.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
|